Hoopers

Dit is een nieuwe honden sport die is overgewaaid uit Amerika, waar het oorspronkelijk is ontwikkeld.
Men zocht toch nl naar een sport die fysieke minder zwaar zou zijn voor de honden en ook voor de baasjes. En dat is gelukt!

Het principe van Hoopers is dat de hond een parcours op een veld gaat afleggen over en door allerlei ” obstakels”. Dat gaat dan door ‘ hoops’, langs tonnen, om hekjes, door grote tunnels enzovoorts…
Een ‘ hoop ‘ is een soort poortje waar de hond doorheen moet. Niet eroverheen dus!
Het hele idee is dat de hond dit parcours uiteindelijk zelfstandig gaat afleggen want de handler( het baasje) mag niet meerennen. Die staat wel in hetzelve vak maar moet de hond vanachter een lijn aansturen. Dus vanaf een afstand de hond langs en door de objecten sturen.
Het is dus wél een actieve sport, maar omdat er nergens overheen wordt gesprongen o.a. is deze hondensport geschikt álle honden! Dus ook de oudere hond, de heel grote rassen, de jonkies……
En: geschikt voor álle baasjes! Want je hoeft niet mee te rennen met je hond en kunt dus zelfs met een rolstoel deelnemen.
Bovendien zijn de lesgroepjes altijd maar klein, dus er is voldoende aandacht voor elk duo.

Het is toch inspannend voor hond en handler omdat er veel nadruk ligt op goede samenwerking tussen hond en handler: de hond moet wel begrijpen wat je van hem wilt.
Dat maakt het ook extra leuk: het verstrekt de onderlinge band en als het goed is hebben beiden lol in het Hoopers.
Het is wel belangrijk er rekening mee te houden dat de hond al snel in de cursus los moet kunnen en los moet kunnen spelen met de baas zonder naar andere honden te rennen.
Het wordt stap voor stap aangeleerd, meestal eerst trainen met een target: een schijfje wat de hond leert aanraken met zijn neus. Dan wordt aangeleerd, met behulp van de target, om door 1 ‘ hoop’ te lopen. Of rond 1 ton te lopen. Enzovoorts.
En tenslotte wordt er dus een parcours uitgezet waarlangs de hond lopen of rennen moet.
Het is dus vooral leuk vanwege de samenwerking die je moet hebben om te zorgen dat je hond begrijpt wat je van hem wilt.
Maar moe zal hij er zeker van worden! Zonder dat het hondenlijf extra belast wordt, vooral omdat er niet wordt gesprongen.